2017 januárjától Sajtófigyelő rovatot működtetünk a honlapunkon.

2017 januárjától Sajtófigyelő rovatot működtetünk a honlapunkon.


A Hírek menüpontban találja a Sajtófigyelő rovatot, melyet hétről hétre kiegészítünk friss kulturális, pedagógiai, tudományos és egyéb információkkal.

SAJTÓFIGYELŐ

2017. március

Tudomány-paleontológia (USA-India)
Kihalt főemlősfajt azonosítottak amerikai kutatók, melyet a Journal of Human Evolution folyóiratban megjelent tanulmányukban mutattak be- adta hírül az MTI.
Fosszíliavadászok egy 11-14 millió éve élt ősi főemlősfaj állkapocscsontjának maradványaira bukkantak Indiában, melynek a Ramadapis sahnii nevet adták. A primitív főemlős a madagaszkári makik rokona, és távoli kapcsolatban áll a majmokkal, illetve az emberszabású majmokkal is.
Biren Patel, a Kaliforniai Egyetem sejt- és neurobiológusa az észak-indiai Kasmír szövetségi állam egyik őskövületekben gazdag térségében kutatott fosszíliák után. Bár a paleontológusok már egy évszázada kutatják a térséget, jelentősebb leletekre, kihalt főemlősök maradványara nem igazán bukkantak. A főemlősök között a leggyakoribb Kasmir térségében a sivapithecus nemzetség volt, amely az orangutánok ősi változata. A most talált fosszília a főemlősök családfájának egy másik alrendjének ágából való, amely alig ismert Ázsiában. "Felfedezésével kitöltünk egy ökológiai és biogeográfiai hézagot, amelyet korábban nem dokumentáltak" - idézte Patelt a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Forrás: MTI

 

Kultúra-Arany emlékév

A Nemzeti Kulturális Alap az "Arany János 200 Emlékév" kapcsán alkotó kedvű fiataloknak ír ki pályázatot, melyben Arany János személyiségének, művészetének, irodalmi és közéleti szerepvállalásának bemutatására van lehetőségük a különböző művészeti ágak eszköztárán és szemléletmódján keresztül, hogy a 200 éve született költő szellemiségét közelebb hozzák a fiatal nemzedékhez. A támogatott alkotásokat filmfesztiválon, kiállításon, koncerten és egy "Arany-lemezen" keresztül mutatja be majd a kiíró szerv a nyilvánosságnak. A pályázati kiírások hamarosan elérhetőek lesznek az alap portálján, a www.nka.hu oldalon- írja tudósításában az MTI.
Forrás: MTI

 

2017. február

Pedagógia- nemzetközi mérések, hazai eredmények

Az MTA székházában pedagógusok és oktatáskutatók tanácskoztak a PISA eredményekről, ahol arra keresték a választ, hogyan lehetne a mai kor gyermekének mind mennyiségéban mind minőségében használható tudást adni?

A konferencián előadást tartott Csapó Benő, Lovász László, Steklács János, Csíkos Csaba, Korom Erzsébet, akik a PISA eredményeket elemezvén a magyar oktatás valóságát, helyzetét, hátrányait ecsetelték.

Az előadások megnézhetők és meghallgathatók az MTA honlapján.

Forrás: MTA

 

A római kori építkezés és a globális felmelegedés összefüggése

Mitől olyan tartósak a római épületek? címmel közöl rövid összefoglalót a BBC History magazin 2017/2. számában a római kori építészet technológiájáról. Talán több embert érdekel, hogy miért állnak még ma is jelentős százalékban az ókori Római Birodalom területén a hidak, különböző építmények, mint pl. a Colosseum, vagy Pantheon? Miért találnak még ma is római kori épületmaradványokat épségben? Hogyan lehetséges ez, hiszen építkezésük során betont használtak, ami a mai tudásunkkal 100, legfeljebb 150 évet bír ki? Néhány évvel ezelőtt egy kutatócsoport eredt ennek a kérdésnek a nyomába. Az az időbéli beton receptje Augusztus császár hadmérnöke, Marcus Vitruvius Pollio De architectura libri decem  című tízkötetes művéből ismeretes. És bár külön technikával készült a szárazföldi beton és más technikával a tenger sós vizének kitett beton, az eredmény ugyanaz a stabilitást  adta.

Mészégetéssel kezdték, ehhez vizet adtak, majd a masszához vulkáni hamut. Ebbe nagyobb tufa, vagy tégladarabokat kevertek, majd formába öntötték.

A kaliforniai kutatók részecskegyorsítót is bevetve a vizsgálatba arra az eredményre jutottak, hogy a vulkáni hamu és tufa teszi különlegessé ezt a betont, mivel az újra és újra reakcióba lép a mésszel, miközben a folyamat során egy strätlingite nev, rendkívül szilárd ásvány keletkezik, mégpedig éppen a leggyengébb pontjain a betonnak, ahol , azok a hajszálrepedések jelennek meg, amik a későbbiekben az instabilitást jellemzik. Manapság igyekeznek ezt a stabilitást elérni  a betonba kevert mikroszálakkal, azonban közel sem eredményes annyira, mint a rómaiaké volt.

A kérdés a továbbiakban azért is izgalmas, mert a római kor betonját csak 1650 Celsius fokon állították elő, míg a mai korban ugyanezt 2640 fokon végzik. További kutatások szerint ez a magas hőfok a légkörbe jutó szén-dioxid kibocsátás 7 %-áért felelős évente, ami jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Az alacsonyabb hőmérséklet csökkenthetné ezt a mennyiséget, amivel jobban óvhatnánk a Földünket.

 Forrás: BBC History 2017/02. 92. old.

A színház szerepe a hátrányos helyzetűek életében- avagy jógyakorlatok

10 évvel ezelőtt néhány frissen végzett színész Zrinyi Gál Vince vezetésével létrehozta a KOMA-t. Mozaik szónak szánták: KOrtárs MAgyar színdarabokat kezdtek el játszani. Rögtön díjat is nyertek  a Plazma című darabbal, majd  rájöttek, hogy szakítani szeretnének a kőszínházi hagyományokkal.

Azt gondolták, nem baj, ha nem jár oda az ember, majd ők mennek az emberek közé. Így is lett. Elindultak az országban a legszegényebbek, elsősorban a cigányok közé. Járták az országot mintegy vándortársulat, és mindamellett,hogy a szegényekhez kultúrát juttattak, számukra  volt a legfelemelőbb élmény, amit a játékok után a találkozásokkor átéltek. Azonban szinte soha nem tértek hozzájuk vissza.

Ekkor történt az életükben a változás. A Művészetek Völgye fesztiválra készülve elutaztak Monostorapátiba, és az ott élők élettörténeteiből alkották meg a színdarabjukat. Látta ezt Budapest XV. kerületének polgármestere, és meghívta a társulatot a kerületébe. A színészek körbenézve látták, hogy bár nem annyira égetőek az ottani problémák, mint egy borsodi romatelepen, mégis akad majd ott is dolguk. A kikötésük volt, hogy iskolákba járhassanak, és senki ne szóljon bele, hogy mit csinálnak. Elfogadta ezt a kerület közgyűlése, és felújítottak számukra egy bezárt iskolát. Azt abban az időben csak próbateremnek használták, és kiválasztott iskolákba jártak folyamatosan, projekt programokat megvalósítva.

És bár nem tanítottak, csupán színházi eszközökkel kezdtek el a gyermekekre figyelni, azok egy év alatt egy teljes jegyet javítottak egyes osztályzataikon. Drámapedagógiai, önismereti  foglalkozásokat, helyzetgyakorlatokat, alternatív ünnepségeket rendeztek.

És ekkor a társulat vezetője úgy döntött, szélnek ereszti a társulatát, és közösségi színházat hoz létre.

Hogy mi az a közösségi színház?

Önkéntesek játszanak egy-egy darabban. Ők írják a darabot a kiválasztott önkéntesek történeteiből. Mindenki kipróbálhatja magát. Fiatal- idősebb egyaránt. Mindenki középiskolás, egyetemista, dolgozó, kivétel nélkül. Egyszerre egy darab van a repertoárjukon, amit számtalanszor előadnak, majd a nézőkkel a darab végén egy közös feldolgozásba fognak  beszélgetés segítségével. Nem egyszerű ez, hiszen olykor a nézők a felismert, párhuzamba állított saját történeteiket, nehézségeiket „véleményként” rázúdítják az önkéntes "színészekre", akiknek a lelkét ilyenkor bőséggel szükséges ápolni, gondozni,- támogatni kell őket a feldolgozásban. Van egy állandó tagságuk, akik között van színész, pedagógus, közgazdász és konduktor is, hogy az éppen aktuális darab után igazi támaszaik lehessenek az „ideiglenes” színészeknek. Mert ha vége az évadnak, elbúcsúznak egymástól a játszók, és a következőkben újabb önkéntesek újabb történeteiből rendezik az újabb darabot. A nevük (KOMA) már nem a „kortárs magyar” elnevezésre utal, hanem arra, ami az önkéntesek pólóján áll: „Nézőként jössz, komaként távozol”.

Az egyik, kerületi szakgimnázium igazgatója úgy nyilatkozott a közösségi színházról, hogy abban segítenek a diákoknak, hogy a tananyag mellett az iskola tanulói az élet kérdéseire kapjanak választ.

Havi rendszerességgel tartanak előadásokat és utána a beszélgetéseket, az iskolákba rendszeresen járnak toborozni, hogy a következő előadásra is legyen nézőjük és a következő színdarab szereplői gárdája is minél előbb összeálljon.

A KOMA következetes abban, hogy mindenki csak egy darabban legyen szereplő, hogy ne váljanak amatőr színházzá. Azonban nehéz a búcsú a színészeknek a „társulattól” a fénytől, a szerepléstől, az odafigyeléstől, amikor kifut egy-egy darab. Bár folyamatosan készítik fel őket erre a pillanatra, mégis olykor nagy a törés.

Ezért hozták létre a Belvárosi Tanodát, a KOMAnodát, aminek az alapítója Győrik Edit, hogy „utógondozhassanak”. Ez egy olyan közösségi színtér, ahol mindenki kap egy mentort, és mindennap más jellegű: önismereti, mozgásművészeti, színjátszó stb. foglalkozásokat tartanak. Arra figyelnek, hogy segítsék kibontakozni az ott lévők erősségeit, képességeit. De mindezen túl segítenek a tanulásban, ha igényli valaki, vagy egyszerűen csak beszélgetnek, pingpongoznak velük.

Ilyen, ha valaki komává válik.

Forrás: Színház c. folyóirat 2017. februári szám, Hamvay Péter „ Túlságosan színházként működtünk” című cikke

 

Nyelvészet

A Magyar Nyelv Nagyszótárának online változata ingyen elérhető az interneten. Az eddig feltöltött anyag a nyomtatott példányok első 6 kötetét tartalmazzák. A most megjelent kötet segítségére lehet a nyelvtanulóknak éppúgy, mint a klutúrhistória, a nyelvészet, vagy az irodalomtudomány iránt érdeklődőknek. A kötetben szereplő szócikkeket archaikussá vált szavakból, a csoport‑ és rétegnyelvek, a nyelvjárások, a szleng szókészletéből válogatva alkották meg. Mindezek mellett találhatók benne példamondatok, és értelmezett szókapcsolatok is.

Bővebb információ: MTA

 

Eltűnőben lévő fajok: fecskék
Magyar kutatók a világon elsőként szereztek pontos információkat két fecskefaj vonulásáról jelezte az MTI.
Két magyarországi fecskefaj vonulásáról és telelési területéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Svájci Madártani Intézet munkatársainak közös kutatócsoportja szerzett információkat.

A kistestű madarak hátára alig 0,6 grammos geolokátorokat helyeztek, aminek segítségével végezték a kutatásokat, így sikerült adatokat szerezni a Kárpát-medence molnárfecskéinek Közép- és Dél- Afrikában található telelőterületeiről.  A mérések során az is kiderült, hogy ezek 13-17 grammos fecskefajok (molnárfecskék és partifecskék) naponta 620- 1080 km-t repülnek. Az afrikai telelési időszakban üregeket, odvakat is használnak éjszakázásra, ami magyarázhatja, hogy miért kerül elő olyan kevés hagyományos gyűrűzéssel jelölt madár Afrikából. A vonulási- telelési időszakban ezen madarak 60%-a elpusztul. A Tisza magyarországi szakaszán a partifecskék állománya az 1990-es 30 000 párról 2015-re tizedére, míg a molnárfecskéké felére csökkent. Ahhoz, hogy a hasznos kicsi madarak folyamatos fogyatkozásáról ismereteket kapjunk, elengedhetetlen ez a kutatás.

Forrás: MTI
 

Arany János emlékestek és rendhagyó magyarórák

Arany Jánosra emlékezik a költő 200. születésnapjának alkalmából Sudár Annamária előadóművész.

Budapesten, 2017. február 17-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban önálló est lesz ez alkalomból, 2017. március 4-én a Vojnovich-Huszár Villában a Misztrál együttes frontemberével, Heiczinger Mikával közös előadásra kerül sor.

Az év során az ország különböző településein, és határon kívül is megtekinthetők az előadói estek. 

Információ letölthető innen.

Budapesten a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában rendhagyó magyarórán a művésznő előadói estjének változatával ismerkedhetnek meg a tanulók.


ÉT Galéria

Az Élet és Tudomány folyóirat számára mindenki elküldheti  élet / tudomány témában készült digitális fotóját és a hozzátartozó pármondatos kommentárját a fotó témájáról és annak körülményeiről lap e-mail címére, melyet kiválasztás után a nyomtatott sajtó galéria oldalán megjelentetnek, mintegy jutalomként. Azonban a hónap fotója pénzbeli különdíjban is részesül.

Forrás: Élet és tudomány 2017. február 24-i lapszáma

 

Könyvajánló- Szent László király emlékévében

Nem könyvújdonság, azonban könyvritkaságnak számít az "Énekek Szent László Király tiszteletére" című énekeskönyv.

A Szent László király miséjét, litániát, zsoltárokat, zsolozsmákat, népvesperánsokat, himnuszokat, históriás és köszöntő énekeket tartalmazó könyv egyedülálló gyűjteménye a szent király emlékének.

"Könyvünk célja: Szent László király tiszteletének elmélyítése a tiszta forrásból származó liturgikus és népénekeken keresztül, amelyek a Lovagkirály szentté avatásától 1192-től a 20. század közepéig keletkeztek."- írja szerkesztői bevezetésében dr. Medgyesy S. Norbert, aki Kovács Andreával együttműködve gyűjtötte össze és rendezte sajtó alá a Kárpát-medence emlékezetében föllelhető összes, Szent Lászlóról szóló éneket. 

Mellékletben található a "Szent lászló, Isten szolgája, magyarok fényes lámpása" című cd, melyen a könyvben szereplő énekek közül hallhatunk néhányat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és növendékei előadásában.

A könyvet a Magyar Napló- Írott Szó Alapítvány adta ki Budapesten, 2012-ben.

A könyvből néhány darab még három helyen kapható az országban: Budapesten az Írók Boltjában és a Magyar Egyházzenei Társaságnál, valamint Győrben, a Zichy Ferenc Látogatóközpontban.

 

Kultúra- Zene

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívum munkatársai a zeneszerző műveiből kritikai összkiadást indítanak, melynek 1. kötete Bartók Béla népzenéről és népzenekutatásról szóló írásait tartalmazza.

A kötet a fennmaradt Bartók-kéziratok teljes budapesti és amerikai anyagán alapszik, így a most megjelent rész hozzáférhetővé teszi Bartók valamennyi népzenével és népzenekutatással kapcsolatos rövidebb írását magyar nyelven, illetve  a sorozat később megjelenő kötetei lehetőséget teremtenek arra is, hogy az idáig kiadatlan fiatalkori művek, valamint ismeretlen műalakok, nem publikált tételek is elérhetőek legyenek az érdeklődők számára. 

Forrás: MTA

 

Vissza a memoriterekhez?

Osvald Andrea keresi erre a választ a Taní-tani Online oldalán, a Memoriterek című írásában. Ranschburg Jenő és Nagy László cikkei segítségével azokra a tudományos kutatásokra hivatkozik, amelyek a memoriternek az agykéreg bizonyos területének gyakorlásában betöltött szerepét mutatja be. Végigveszi a fönt említett szakemberek írása alapján, hogy milyen jótékonyan és pozítívan hat a fizikális és szellemi fejlődésre, ha a megőrző emlékezetet ilyen módon tartjuk karban, illetve ezáltal fejlezstjük azt a gyermekeknél. Kitér a tantárgyi koncentrációra, arra, hogy ha fejlesztünk, nem csak egy tantárgyat kell hozzá felhasználnunk, hanem a tantárgyak adta, közöttük található koherencia lehetőségét is.

A teljes cikk itt letölthető.

 

Emlékkonferencia Dobszay László születésének 82. évfordulója alkalmából

2017. február 4-én, szombaton, 14.30-tól kerül megrendezésre immáron 5. alkalommal a Dobszay László által alapított Egyházzene Tanszék életéről, tanárainak és hallagatóiank munkájáról, kutatásairól, kiadványairól szóló konferencia.

Helyszín: FUGA (Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

 

Nemzetközi fotópályázat

A CITES Nemzetközi Titkársága „A fiatalok szemén keresztül” címmel 10 és 24 év közötti fiatalok számára ifjúsági fotópályázatot hirdet az idén, március 3-án, negyedik alkalommal ünnepelt Vadvilág világnapja alkalmából.

A fotópályázat célja hogy a figyelmet a vadvilág megóvására, a veszélyeztetett fajokat érintő kihívásokra fordítsa, és lehetőséget biztosítson a fiataloknak, hogy e fontos témában ők is „hallathassák a hangjukat”.

Nevezni 2017. január 14. – 2017. február 13. között a Wild Wildlife Day honlapján lehet.

A pályázatról bővebb információ olvasható a CITES honlapján angol nyelven.

 

Weblap ajánló:

A késő középkori és kora újkori magyarországi prédikációirodalom forrásszövegei lelehetők fel a http://sermones.elte.hu/ weboldalon. A latin nyelvű ősnyomtatványok szöveggondozását a Sermones compilati nevű kutatócsoport végzi egységes szabályok szerint.

A weboldalon találhatók tanulmányok, latin és magyar nyelvű szövegkiadások is. Fellelhető Laskai Osvát, Temesvári Pelbárt, Pázmány Péter szöveggyűjteménye, valamint az Érdy- kódex szkennelt formában, magyar és latin nyelvű szöveggondozásban is. 

 

 

 

2016. december- 2017. január


1.    Kortárs irodalom (irodalom)
Az Örkény Színház felkért 24 kortárs költőt, hogy színészei számára 1-1 verset írjanak, amit december 29. és 2017. január 22. (Magyar Kultúra Napja) között  a színház facebook oldalán és a www.hvg.hu/kultura rovatában első publikálással közzétesznek.
forrás: http://www.orkenyszinhaz.hu/elo-koltok-tarsasaga


2.    Könyvajánló  (általános)
A Semmelweis Kiadónál 2016 decemberében jelent meg Szabóné dr. Kármán Judit romológus, egyetemi docens A MAGYARORSZÁGI CIGÁNYSÁG I. (CIGÁNYOK ÉS ROMÁK) című műve.  A könyvben a szerző nem csupán a cigányság történetét mutatja be, hanem alapfogalmakat is tisztáz, és tudományos alapokon vizsgálja az évtizedek óta tartó viták hátterét.
Forrás: http://www.semmelweiskiado.hu/konyvek/?itemid=1434&mode=detailed
A Műszaki Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2016 novemberében a ZŰRUTAZÁSOK című interaktív beszélgető kiskönyv-sorozat. A szerző mesés formában tárgyalja azokat a kisgyermekeket is érintő mentálhigiénés témákat, amiről sokszor nehéz beszélgetni, mert a gyermekek számára csak körülményesen fogalmazhatók meg az ezekkel kapcsolatban felmerülő érzések, gondolatok.
A könyv megrendelhető a kiadó honlapján: http://www.mkkonyvkiado.hu/2016/11/15/megjelent-zurutazasok-sorozat/


3.    Kiállítás (történelem)
Az „Emberek aranyban” című kiállítást 2017. január 31-ig (meghosszabbítva az eredeti dátumot) tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten az AVE Kiállítóházban. (1065 Budapest, Hajós u. 21.)
„Fejedelmi sírok leletei a Sztyeppe Piramisokból”-  Krymaltynbekov professzor 2500-3000 éves aranykincseket bemutató kiállítása a lovas nomád népek aranykoráról. A kiállított leletek a kazahsztani – kurganoknak nevezett- halomsírok mélyéről előkerült páratlan kincsek reprodukciói. Issyk- kurgánból és a Berel mellett feltárt, világviszonylatban is ritkaságszámba menő lovas temetkezés leleteiből származnak.
A kiállítás 2012 óta az ország különböző településén volt látható, most a kazahsztáni hazaszállítása előtt utoljára tekinthető meg Budapesten.
Forrás, információ: http://avekiallitohaz.hu/, https://www.facebook.com/pg/avekiallitohaz/posts/


4.    Kutatás- a természet világa (biológia, földrajz)
A legősibb dinoszauruszfajok, teknősök vagy akár az emlősök közvetlen elődeinek maradványai kerültek elő az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport által a közelmúltban felfedezett, új, triász időszaki ősgerinces-lelőhelyen. A paleontológusok kutatnak Villány térségében, ami hazai viszonylatban egyedülálló lelőhely. Itt a sekélytengeri gerinces élővilágról és a közeli szárazföldön élt, később diverzifikálódó csoportok legkorábbi tagjairól. Nemzetközi jelentősége: egykori dél-európai kontinens sekélytengerrel borított partvidékének egy új része ismerhető meg a kutatások által.
Iharkúton, Magyarország legnagyobb dinoszaurusz lelőhelyén, az   Ajkaceratops maradványainak megtalálásával elsőként igazolták a kutatók, hogy a Ceratopsia dinoszauruszok Európa kréta időszaki szigetvilágát is benépesítették. 
Ajka környékén az iharkúti lelőhely csonttartalmú rétegeivel azonos korú, ám egészen más, mocsári, tavi környezetre utaló üledékes kőzetekben gerinces fauna első nyomait tárta fel Ősi Attila kutatócsoportja, és a közeljövőben két szisztematikusan gyűjthető, nagyméretű feltárást végeznek el majd ezen a környéken. A szakemberek azt remélik, hogy ezáltal új és jelentős gerinces-leletanyag kerül elő, ami hozzájárul a 85 millió évvel ezelőtti Dunántúli-középhegység szárazföldi élővilágának feltérképezéséhez.
Forrás, információ: http://mta.hu/tudomany_hirei/230-millio-eves-okoszisztema-nyomaban-osi-a...


5.    Természet- teremtésvédelem (általános)
20 éve kezdeményezést indított az Országos Erdészeti Egyesület online szavazással az Év fája címre, melynek célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti és egyéb jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk. A szervezők minden évben az adott győztesről ismeretterjesztő és tudományos cikkeket, népszerűsítő kiadványokat jelentetnek meg, több iskola pedig beemeli azt a tananyagába.
2017 fája a vadalma lett.
A vadalma a magyar erdők ritka különlegessége, a 80-100 éves fák már matuzsálemnek számítanak. Április második felében virágzik, termése szeptember októberben érik, mely mind a táplálkozásban, mind a népi gyógyászatban, mind a vadgazdálkodásban jelentős szerepet tölt be. Érdekesség, hogy „fénykorában” fájából órafogaskerekek, meghajtók, vonalzók, rajztáblák készültek.
Forrás: MTI


6.    Pedagógia- Egyre gyengébb a diákok szövegértése (általános pedagógia)
„2016. december 6-án az OECD nyilvánosságra hozta a 2015-ös PISA-felmérések eredményeit. A felmérésen a magyar diákok minden korábbinál rosszabbul szerepeltek: teljesítményükben a 2012-es adatokhoz képest szövegértésben és természettudományban jelentős, 17-18 pontos visszaesés tapasztalható. Ezzel az országok rangsorában Magyarország jóval az OECD-átlag alatt, a tagállamok utolsó harmadában foglal helyet.”- olvasható az MTA cikkében, mely tény kapcsán Csapó Benővel készítettek interjút.
Csapó Benő egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője szerint a PISA mérések jelzések arra, hogy az oktatás fejlesztésén keresztül a tanulók jövőbeni esélyeit javítsuk.  Említést tesz arról is, hogy bár az iskolai szelekció mérséklése, a méltányosság és az esélyegyenlőség javítása már az első PISA- adatok megismerése után oktatáspolitikai programmá vált, ez mégsem hozott tartós javulást. Elmondja azt is, hogy a kompetenciafejlesztésre irányuló törekvések, amelyek a tanulók tudásának minőségét, alkalmazhatóságát lettek volna hivatottak szolgálni- kellő szakmai megalapozottság hiányában- nem vezettek eredményre.
Ahhoz, hogy a tanulók fejlődéséről (nem csupán a tananyag elsajátításáról) az iskolába lépéstől a hatodik évfolyamig a pedagógus reális képet kapjon, kidolgozták a Szegedi Tudományegyetemen az eDia rendszert, ami a PISA által is vizsgált három fő területen látja el mérőeszközzel a pedagógust és a diákot. „A mérés természetesen nemcsak arra való, hogy visszajelzéseket adjon a tanulás eredményességéről, hanem egyben annak is megteremti az alapját, hogy kidolgozzuk azokat a tanórai és tanórán kívüli fejlesztő gyakorlatokat, amelyekkel differenciáltan segíteni lehet azokat a tanulókat, akiknek valamely területen erre szükségük van. A következő években ilyen játékos fejlesztő gyakorlatokat szeretnénk kidolgozni.” – mondja a riportban Csapó Benő.
A teljes cikk a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható: http://mta.hu/tudomany_hirei/pisa-jelentes-az-mta-kiemelt-strategiai-cel...

7.    Pedagógia- tanfolyamajánló tanítóknak (alsó tagozat, olvasás)
Mit tehetünk alsó tagozaton az értő olvasás sikeréért? Azért, hogy a diszlexiát, (amennyiben nem organikus problémák miatt van), megelőzzük, „gyógyítsuk”?
Ehhez segít hozzá a Meixner Ildikó által 1958-tól folyamatosan kidolgozott szintetikus olvasástanítási módszer, amelynek lényege, hogy a könnyen összetéveszthető betűket nagy időkülönbséggel tanítja, figyelve a ritmusérzék, a térbeli tájékozódás és a nyelvi készségek fejlesztésére is.
(Meixner Ildikó (1928-2000) magyar gyógypedagógus, pszichológus és pedagógiai szakpszichológus. A diszlexia prevenciós- és diszlexia-reedukációs terápia, és a diszlexiaprevenciós olvasástanítás bevezetése Magyarországon Meixner Ildikó tudományos és gyakorlati munkásságához kapcsolódik.)
Meixner Ildikó Játékház című tankönyvcsaládjának alkalmazására felkészítő tanfolyam – 55 óra indul 2017. februárjában Budapesten. Jelentkezni 2017. február 5-ig lehet.
Forrás, információ: http://meixner.hu/events/meixner-ildiko-jatekhaz-cimu-tankonyvcsaladjana...

8.    Pszichológia-pedagógai- avagy mire ösztönözzük gyermekeinket? (általános pedagógia)
„Sajnos a bölcsesség oldal mindig vesztésre áll, mert könnyebb elhinni valamit, mint átgondolni, ezért az előbbi a népszerűbb és gyakoribb.”- írja dr. Gyarmathy Éva pszichológus, a kritikai gondolkodásról és annak fontosságáról szóló cikkében az osztályfőnökök weblapján, a PSZICHOháttér rovatban.  Napjainkban mindent eláraszt az az információ halmaz, ami közel sem biztos, hogy valós. Ám gyermekeink, tanítványaink az infokommunikációs rengetegben nem tudnak a kritikai gondolkodás nélkül eligazodni. És bár a kritikai gondolkodás nem tanítható, de tanulható: megismerés, elemzés, rászoktatás által. Miközben a gyűjtött információk elemzése, szintetizálása által ismeretekhez, tudáshoz jut az ember, aközben egyetemes szellemi értékeket is tanul: mint pl. a tisztaság, pontosság, következetesség,…méltányosság. Így az iskola fontos feladata, hogy kritikus gondolkodásra szoktassa a tapasztalat a gyakorlat és a gondolkodás által a gyermekeket. Ezek fantáziát és fegyelmezett logikát kívánnak, aminek következtében „megszületik” a tudás. És ez mi más lenne, mint kreativitás.
Teljes cikk, forrás: http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1815

9.    Módszertan- Digitális Módszertár (általános)
A Tempus Közalapítvány honlapján jelenleg 240, gyakorló tanárok által feltöltött, kreatív és innovatív módszertani anyag található a Digitális Módszertárban. Ennek célja, hogy támogassa a pedagógusok IKT eszközök kreatív használatát a tanórák, illetve a digitális nemzedék interaktív tanulásának színesítésért. Ez a módszertani adatbázis négy éve működik, ahol a pedagógusok tanórához és tanórán kívüli foglalkozásokhoz találhatnak leírásokat, melyeket mind inspirációként, mind adaptálásként tudnak használni a mindennapokban.
Kezdő és haladó IKT felhasználók egyaránt, több keresési szempont alapján (pl. kompetencia, ikt eszköz, időtartam, célcsoport, stb…)tudják használni a felületet.
Elérhetőség: http://tka.hu/tudastar_kereso

10.    Versenyfelhívás (középiskola)
Theatrum Scholae Alapítvány 2017-ben 9. alkalommal hirdeti meg az Országos Dráma Tanulmányi Versenyt középiskolásoknak, melyre 2017. január 31-ig lehet jelentkezni. A verseny háromlépcsős, célja az általános humán műveltség fejlesztése, a magyar és egyetemes kultúra és művészetek, ezen belül is a színház megismerése.
Versenykiírás: http://www.kimi.hu/images/2017_ODTV_versenykiiras.pdf
   


A szerkesztés dátuma: 
2017/02/01
Címkék