Téma: 
Hálózatok, internet
Virtuális tanulási környezetek
Típus: 
Tudás, tapasztalat
Szerző(k): 
index.hu

Egyre több napszak számít csúcsidőnek, amióta sokan otthonról tanulnak és dolgoznak, és felhasználóként is tehetünk azért, hogy ne legyen gyorsan túlterhelve hazánk internetes infrastruktúrája. Erről adott ki egy remek útmutatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. 

Azt is jelezte a hatóság a mobilszolgáltatóknak, hogy a sokaknak hasznos ingyenes adatkeret mellett érdemes lenne elgondolkodniuk, hogy a sok esetben egyedül otthon maradt időseket miként tudnák kedvezményekkel támogatni.

NEKIK NAGYOBB SEGÍTSÉG LEHET A FELTÖLTŐKÁRTYÁS TELEFONÁLÁS MEGKÖNNYÍTÉSE, MINT AZ, HOGY MENNYIT TUDNAK MOBILRÓL NETEZNI.

Felhasználóként mindenki örül annak, hogy a mobilszolgáltató ingyenes adatkeretet biztosít, vagy esetleg nem számítja bele az adatforgalomba bizonyos oktatási portálok használatát, ám ennek van egy olyan hátulütője, hogy az aktívabb netezés tovább növeli a hálózatok terheltségét.

A szolgáltatók már jelezték, hogy odafigyelnek erre, igyekeznek bővítésekkel kielégíteni a megnövekedett igényeket, és most az NMHH is jelezte, hogy a munkából ők a hírközlési infrastruktúra folyamatos ellenőrzésével és a frekvenciazavarok vizsgálatával, gyors intézkedéssel veszik ki a részüket. 

Hogy mi, felhasználók miben tudunk segíteni, abban is segít az NMHH:

  • Ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat, azokat inkább felhőszolgáltatáson osszuk meg, és az oda feltöltött fájlok elérhetőségét továbbítsuk a kollégák, tanárok felé.
  • Ha mégis szükséges nagy méretű állományok - videók, képek, adatfájlok - letöltése, igyekezzünk ezt a feladatot reggel vagy éjszaka elvégezni, és tömörítsük, amit csak lehet
  • Csúcsidőben, napközben minimalizáljuk a munkánkhoz és tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamek futtatását. A videómegosztók, online játékok és moziszolgáltatások komoly erőforrásokat kötnek le.
  • Amikor muszáj videót nézni, például online tanulás közben, igyekezzünk kisebb felbontású (SD) formátumot választani. Néhány esetben az is megoldható, hogy csak akkor kapcsoljunk átmenetileg nagyobb felbontásra, ha máshogyan nem látnánk a stream részleteit, mondjuk egy táblára felírt ábrákat és szövegeket.
  • Videokonferenciák alatt, vagy családtagokkal és barátokkal beszélgetve (Viber, Skype vagy Messenger appban) érdemes kikapcsolni a videót, ha nem szükséges, hogy csak a online telefonként használjuk a szolgáltatást

Ezekre odafigyelve előfizetőként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hazai szolgáltatások minősége ne romoljon érezhetően. 

Megosztás