A madarakról, hüllőkről, kétéltűekről, természetvédelemről tudhat meg többet az a pedagógus, aki ellátogat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára.

Az oldal bőséges és nagyon alapos információt tartalmaz mind a „civil érdeklődők”, mind a pedagógusok, mind az órára készülő, vagy figyelmet szentelő diákok számára. A madarak házhoz szoktatásától kezdve a hónapra lebontott gondozásukon át a madárbarát kert növényéig, annak gondozásáig találhatunk leírásokat, útmutatásokat, ötleteket a honlapon. Segítséget ad a tanításhoz és a szemléletformáláshoz, a civileknek a gyakorlati praktikákhoz, a diákoknak önálló munkához.

Információkat kaphatunk a fajvédelemről, az élőhely védelemről, a környezeti nevelésről , aktuális túrákról, kifejezetten pedagógusok számára madár megfigyelő programokról. Fehér gólya, fekete gólya, parlagi sas, vörös vércse webkamerákat kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők. Segítséget, útba igazítást kap bárki a honlapon a madármegfigyelésekhez, a madár meghatározásokhoz, a feljegyzésekhez, a fecskék házhoz szoktatásához, etetők, itatók, mesterséges odúk használatához.

Tölthet le az érdeklődő madár meghatározó mobil alkalmazást,védett madár plakátokat, segédanyagokat, régebbi madarakról szóló magazinokat.

Másik weblap, amelyik az Ornis Hungarica, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (BirdLife Hungary) folyóiratának, (évente kétszer jelenik meg), cikkeit tartalmazza, elsősorban az angolul szaknyelvet beszélők figyelmébe ajánljuk. Itt, illetve a nyomtatott sajtóként megjelenő folyóiratban  eredeti tudományos cikkek, rövid közlemények, áttekintő (review) cikkek és könyvismertetések jelennek meg. A lap a madártan minden területéről közöl cikkeket, azonban előnyben részesíti a madarak ökológiájáról, viselkedéséről és biogeográfiájáról készített tanulmányokat. A lap közli az olyan faunisztikai vizsgálatokat, amelyek pl. biogeográfiai vagy természetvédelmi szempontból értékes eredményeket mutatnak be, azonban alkalomszerű faunisztikai megfigyelések publikálásával nem foglalkozik. Az Ornis Hungarica elsősorban Magyarország, illetve Közép- és Kelet-Európa területére vonatkozó cikkeket közöl, de szélesebb érdeklődésre számottartó cikkeket is támogat. 

Megosztás