A mozgalom szimbólumának számító hatvanpercnyi sötétség vállalása mellett idén egy, a fenntartható életmódot szolgáló komoly elköteleződésre szólította fel a résztvevőket a Föld Órája elnevezésű kezdeményezés magyarországi főszervezője, a WWF Magyarország.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2007-ben indult kezdeményezése mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtte ki magát. Tavaly 178 ország vett részt a mozgalomban, amelynek célja az energiatakarékosság. A mozgalomhoz a foldoraja.hu weboldalon lehetett csatlakozni, ahol a regisztrálók idén nem csupán a hatvanperces sötétségre mondtak igent, hanem egy komoly elköteleződésre is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg. A WWF Magyarország mindenkit arra szólított, hogy valódi tettekkel járuljon hozzá a világméretű mozgalom hatásához. Kérték, hogy  magánszemélyek mellett vállalatok, önkormányzatok és intézmények is vegyenek részt az akcióban. Lehetőséget kaptak arra, hogy feltölthessék az  oldalra saját kezdeményezéseiket, hogy ezzel erősítsék Magyarországon az éghajlatvédelmi küzdelmet.

A mozgalomhoz csatlakozók idén március 25-én, szombaton este fél kilenc és fél tíz között "kapcsoltak le" egy órára, hogy közösen világítsanak rá az éghajlatváltozás elleni fellépés szükségességére, így a figyelmet azokra a természeti értékekre irányítsák, amelyek megóvásán az emberiség túlélése múlik.

 Az elmúlt tíz évben az éghajlatváltozás még komolyabb mértéket öltött. A 2016-os év rekordokat döntött több szempontból is: az eddigi legforróbb év volt az átlaghőmérsékletet tekintve, a jégtakaró a sarkvidéken az eddigi legkisebbre zsugorodott és melegrekord dőlt meg a világ számos pontján. Ezért szólított föl összefogásra a szervezet, hogy mindannyian tegyünk a Föld megóvásáért. Példának hozta föl a Galápagos szigetet, ahol betiltották az eldobható műanyagzacskók használatát, Indiát és a Fülöp-szigeteket, ahol számos család otthonában a napenergia biztosítja a világítást. Argentínát, aminek partjainál 3,4 millió hektáros tengervédelmi terület óvja a tengeri élővilágot, Ugandát, aminek a "szívében" megalapították az első Föld Órája erdőt helyi közösségek segítségével.

Március 25-én, a lekapcsolás napján a WWF Magyarország saját, rendhagyó programmal készült. A bővülő programokról a foldoraja.hu oldal nyújtott információt.

Forrás: MTI

 

Megosztás