„Algák, kisrákok, kerekesférgek, sőt kétéltűek és hüllők is élnek azokban a kis szikes tavakban, amelyek eredetileg második világháborús bombatölcsérek voltak.”- olvasható a Magyar Tudományos Akadémia hírében, amely arról is beszámol, hogy a Biological Conservation című tudományos folyóiratban az MTA Ökológiai Kutatóközpont volt és jelenlegi munkatársainak a közreműködésével jelent meg ezek természetvédelmi jelentőségéről cikk.

A Kiskunsági Nemzeti Park kapujában fekvő Apaj közelében található bombatölcséreket vizsgáltak a kutatók kb. 25 hektáros területen. A mélyedésekben átlagosan 40 cm-es szikes tavacskák alakultak ki a csapadékvizek és felszín alatti vizek együttes eredményeként, ahol ritkának számító, különleges fajok is megtelepedtek. Ilyen pl. az a kovaalga, amelyet 2009-ben regisztráltak (szintén az MTA munkatársai segítségével) új fajként egy chilei sós vizű tóból, és az ottani előfordulásán kívül nem találkoztak még vele sehol.  „Ezekben a tavakban egy endemikus rák fajra (Chirocephalus carnuntanus) is rábukkantak, valamint egy olyanra, amellyel az elmúlt 25 évben csupán kétszer találkoztak Magyarországon (Eubranchipus grubii).” – írja a tanulmány.  A mélyedéseket átvizsgálva találtak még planktonikus kisrákokat és kerekesférgeket, makroszkopikus vízi gerincteleneket, kétéltű-, valamint hüllőfajokat. Összesen 274 fajt határoztak meg.

Mivel a bombatölcsérek szikes vizeinek kutatási eredményei nagy hasonlóságot mutattak a természetes megfelelőikkel, így ezek tudományos modellként szolgálhatnak a későbbeikben a szikes vizes élőhelyek kutatása során.

„A New Scientist szerint a bombatölcsérek ilyen nagy biodiverzitásának és különleges élővilágának bemutatása támogatja azt a kezdeményezést, hogy a mesterséges élőhelyeket is természetvédelmi kezelés alá lehessen vonni.”

Forrás: MTA http://mta.hu/tudomany_hirei/valtozatos-elet-a-bombatolcserekben-107501

Megosztás