A legősibb dinoszauruszfajok, teknősök vagy akár az emlősök közvetlen elődeinek maradványai kerültek elő az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport által a közelmúltban felfedezett, új, triász időszaki ősgerinces-lelőhelyen. A paleontológusok kutatnak Villány térségében, ami hazai viszonylatban egyedülálló lelőhely. Itt a sekélytengeri gerinces élővilágról és a közeli szárazföldön élt, később diverzifikálódó csoportok legkorábbi tagjairól. Nemzetközi jelentősége: egykori dél-európai kontinens sekélytengerrel borított partvidékének egy új része ismerhető meg a kutatások által.
Iharkúton, Magyarország legnagyobb dinoszaurusz lelőhelyén, az   Ajkaceratops maradványainak megtalálásával elsőként igazolták a kutatók, hogy a Ceratopsia dinoszauruszok Európa kréta időszaki szigetvilágát is benépesítették. 
Ajka környékén az iharkúti lelőhely csonttartalmú rétegeivel azonos korú, ám egészen más, mocsári, tavi környezetre utaló üledékes kőzetekben gerinces fauna első nyomait tárta fel Ősi Attila kutatócsoportja, és a közeljövőben két szisztematikusan gyűjthető, nagyméretű feltárást végeznek el majd ezen a környéken. A szakemberek azt remélik, hogy ezáltal új és jelentős gerinces-leletanyag kerül elő, ami hozzájárul a 85 millió évvel ezelőtti Dunántúli-középhegység szárazföldi élővilágának feltérképezéséhez.
Forrás, információ: MTA.hu

Megosztás