A Múlt- kor negyedéves történelmi magazin 2017. tavaszi számának Dosszié rovata  portrékat mutat be híres és kevésbé híres nőkről, akik különböző háborúkban a fronton szolgáltak.

Mindenkinek más volt az indíttatása, a tapasztalatuk viszont közel azonos. Kulcsár Ádám: „Érzem, igenis, hogy a helyemen vagyok” címmel részleteket közöl  Andrássy Ilona naplójából, Andrássy Gyula gróf unokájától, aki  férje, Esterházy Pál után ment a galíciai frontra ápolóként.

Paul Skates:”Nőuralom a gyártósorokon” címmel olyan amerikai nőkről számol be, akik a II. világháború idején a férfiak munkáját átvéve járultak hozzá az ország háborús erőfeszítéseihez. Ebben az időben a nők számos olyan munkakörben jelentek meg, amelyek kizárólag a férfiak szakterületének számítottak. Példaképül szolgált számukra egy fiktív alak: Rosie The Riveter.

Adam Hensley cikke Marlene Dietrichről szól, aki mintegy „titkos fegyver”  hatott a német katonákra. „Amint a német születésű filmcsillag, Marlene Dietrich szenvedélyesen búgó hangja felcsendült a rádióban, az amerikaiak sejtették, hogy odaát a front túloldalán egyenruhába bújtatott marcona németek ezrei zuhannak melankóliába,szeretteikre és  a háború által szétzúzott civil életükre  gondolva. A rekedtes hangú melódia többet ért minden golyónál….” írja a cikk kezdetében a szerző.

„Boszorkák elitalakulta” címmel Paul McEvans az orosz nők fronti szolgálatáról számol be. A besorozott nők jelentős részét, eleinte csak az egészségügyben, légielhárításban, híradósként, szakácsként, telefonközpontosként vagy sofőrként alkalmaztak,  akadt azonban egy kisebb százalék, akik katonaként harcoltak a II. világháborúban.

Czókos Gergő az Iszlám Állam ellen harcoló nőkről ír „A Közel-kelet amazonjai” című cikkében. Az iraki kurd hadsereg női alakulatai jelentős szerepet játszanak a dzsihadista szervezettel viselt háborúban. Róluk, az ő bevetésiekről, indíttatásiakról olvashatunk a cikkben.

A sorozat utolsó cikke Erzsébet királynő II. világháborús szolgálatát írja le röviden „Trónörökös kezeslábasban” címmel.

Forrás: Múlt-kor 2017. tavasz 45- 78. oldal

Megosztás